Alun hankaluuksia – kohderyhmän tavoittaminen

Mikko Turtiainen

Alku aina hankalaa, sanotaan, ja se on pitänyt projektimme suhteen melko tarkkaan paikkansa, sillä saimme tehdä paljon töitä osallistujien tavoittamiseksi. Vaikka päihteillä olisi isokin rooli arjessa, oman tilanteen kyseenalaistamisen kynnys voi olla korkealla. Pieni tissuttelu ei tunnu haittaavan, jos arkirutiinit puuttuvat, eikä ole velvollinen tai vastuussa muille kuin itselle.

Tissuttelu arkirutiinina onkin yksi toimettomuuden suurimmista rasitteista, koska se on helppoa sulauttaa päivän toimintoihin huomaamatta sen ryydyttävää vaikutusta, ennen kun on jo liian passivoitunut hoitaakseen edes tavallisia askareita. On ymmärrettävää, että tapojen jo hiljalleen valuttua passiiviseen suuntaan, on tutun pöhnän ylläpitäminen huomattavasti vaivattomampaa kuin jonkin uuden projektin aloittaminen tai varsinkaan loppuun saattaminen. Varsinkin, kun tuntuu siltä että rakennusohjeet ovat hukassa.

Mutta jos ei edes yritä skarpata, ei varmasti onnistukaan, ja jopa pienillä myönnytyksillä ja vaivannäöllä huomaa saavansa aikaan paljon enemmän kuin mihin on tottunut. Passiivisuus oman tilanteen kohentamisen suhteen on kuitenkin vain mielentila, joka muuttuu hiljalleen, kun aivokemiat tasaantuvat ja saavat uusia virikkeitä.

Tapatuunauksen pilottiryhmät kiersivät esimerkiksi museoissa ja näyttelyissä, mutta huomasimme varsinaisen ryhmäytymisen tapahtuvan tekemisen äärellä. Toiminnan korostaminen osoittautuikin hyväksi metodiksi Tapatuunaajien parissa, sillä kovinkaan moni ei viihdy kuuntelemassa löpinöitä luentosaleissa, vaan tahtoo jotain konkreettista puuhaa arkensa rikastuttamiseen.

Tehdään tästä siis hyvä ja toiminnallinen talvi yhteisvoimin.

Mikko Turtiainen työskentelee Tapatuunaus-hankkeessa vertaisohjaajana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s