Uusi vuosi, samat sanat – vertaisten tarinoista tukea päihteettömyyteen

Mikko Turtiainen

Sain toimeksiannon tutkiskella viinan kiroihin perehtyviä kirjoituksia netistä. Ensi alkuun tehtävä vaikutti kohtalaisen vaativalta aihepiirin laajuuden tähden, mutta lyhyen haun jälkeen huomasin niitä olevan luettavissa pilvin pimein, sillä useilla rötväilemisen lopettaminen saa aikaan palavan tarpeen avautua tai ripittäytyä, ehkä todistaakseen itselle ja muille olevansa vielä käyttökelpoinen, ehkä silkasta selvin päin olemisen riemusta jonka tahtoisi jakaa.

Jonkin aikaa selviytymistarinoita lueskeltuani huomasin aika monen niistä noudattavan tuttua kaavaa. Kaikkien tarinat ovat kuitenkin uniikkeja samasta aiheesta riippumatta, vaikka useat muistuttavatkin toisiaan. Samassa lihanukketeatterissa näytelleenä tunnistin itseni useistakin teksteistä, eikä sillä ollut juurikaan väliä minkä ikäinen, näköinen, tai oloinen heppu oli tekstin rustannut, sillä alkoholistien päänsisäiset tuntemukset ovat aika universaaleja, vaikka olosuhteet vaihtelevatkin laidasta laitaan. Yhteistä oli kuitenkin halu olla palaamatta entiseen, ja saada jotain aikaiseksi, kun hukattu ajan hiekka on alkanut tulvia yli tiimalasin ja mennä sisäisen kellon rattaiden väliin jumittaen koneiston. Kuten sananlaskukin sanoo: ”Paskainen kello ei käy”.

Koneiston voi kyllä putsata, mutta se ei käy käden käänteessä, vaan yksi pieni osa kerrallaan. Tosin taitavakaan kelloseppä ei kykene kasaamaan koneistoa toimintakuntoon, jos osa rattaista on kadoksissa eikä varaosia saa tilattua mistään.
Joten, jos sinusta tuntuu että sinulla on ongelma ja painit yksin sen kanssa, käy vaikka seuraavalla sivulla lukaisemassa pari tarinaa, niin tajuat ettei näin ole.
https://www.paihdelinkki.fi/…/tarinat/lue-tarinoita/alkoholi

Turre -vertaisohjaaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s