Kokemusraadin rakennusaineet: läsnäolo, välittömyys, suoruus ja aitous

Tarja Heinonen

Ensimmäinen kokemusraadin tapaaminen Tapatuunaus-hankkeen tiimoilta pidettiin 25.4.2017. Saimme iloksemme viisi kuntouttavan työtoiminnan asiakastamme mukaan ensimmäiseen yhteiseen raatitapaamiseemme.  Pientä jännitystä väreili ilmassa, mutta päällimmäisenä tunteena oli aistittavissa positiivinen odotus tulevasta. Tarjolla oli Muoto-ravintolamme leipomaa uunituoretta pullaa ja pannullinen höyryävää kahvia. Halusimme alusta asti luoda leppoisan ja kannustavan ilmapiirin, sekä osoittaa arvostusta raatilaisten käyttämää aikaa kohtaan.

Kerroimme heti alkuun, mistä on kysymys. Selitimme pääpiirteittäin koko hankkeen ideasta ja kokemusraadin roolista sekä siitä, mitä heiltä odotettiin. Halusimme erityisesti kuulla tuntemuksista omasta roolista kokemusraadissa sekä kokemuksia ja mielipiteitä ryhmämuotoisesta toiminnasta. Alusta lähtien tunnelma oli vapautunut ja innostunut puheensorina täytti koko huoneen. Uuden etsiminen, tekeminen ja kehittäminen yhdessä voisi alkaa. Me-henkinen ajattelu tuntui vahvana alusta saakka.

Alkuun hankeen työnimenä oli Kohtuuttomat ja heti alkuun kysyimmekin raatilaisilta fiiliksiä nimestä. Nimi ei saanut suurta suosioita, joten päätimme yhdessä, että hankkeelle pitäisi löytää uusi nimi. Nimiehdotuksia tuli ihailtavan paljon, mm. Loiventajat, Älyveto, Hyvät, Rohkaistuja, Taparemontti, tavat uusiksi, Yhteisölliset…  Ja lopulta yksissätuumin päädyimme siihen, että uudeksi nimeksi valittiin Tapatuunaus.

kokemusraadin kiitosretki 082017

Raatilaisilta tuli selkeä mielipide siitä, että ryhmässä ei tarvitse varsinaisesti valistaa viinan vaaroista ja haitoista:

”Kyllä kaikki tietää, ettei ryyppääminen oo terveellistä!”

”Ei se siitä tiedonsaannista oo kellään kiinni”,

”Tietoahan on ihan kaikkialla”

Näin kuului osa kommenteista. Ajatuksia alkoi muodostua sanoiksi:

”Löytyisi uusi juttu mitä ei ole ennen tehnyt, selvinpäin.”

”Juomisesta on tullut tapa.”

”Onnistumisen tunne on kuin adrenaliinipiikki, verrattavissa kunnon humalaan.”

Ryhmien punaisena lankana on arkikokemukset siitä, millaista on olla selvinpäin vuorovaikutustilanteissa sekä mielekkään tekemisen kehittäminen arkeen. Kaivattiin selkeästi arkirytmiä pitkiin ja hiljaisiin päiviin sekä jotain innostavaa ja mielekästä tekemistä, mieluiten yhdessä.

Saamamme palautteen perusteella muokkasimme viesintämateriaaleja, tarkensimme haastattelukysymyksiä ja punnitsimme eri tekemisen mahdollisuuksia. Kokemusraadin tapaamiset inspiroivat myös hankkeen Turvaverkon kokoamista. Raatilaiset kommentoivat myös hankkeen materiaaleja, muun muassa ovatko esitteen tekstit tarpeeksi ´katu-uskottavia´ ja miten tekstiä

pitäisi sanoittaa, että se houkuttelisi ihmisiä tulemaan ryhmiin. Saimme paljon arvokasta, suoraa ja kriittistä palautetta, mikä auttoi meitä kehittämään ryhmätoimintaa oikeaa suuntaan.

Koin, että tapaamiset olivat olleet myös raatilaisille tärkeitä ja merkityksellisiä. Kerrankin elämänhistoria nähtiin kokemuksena ja voimana, eikä pelkkänä riippakivenä. Raadin jäsenet saivat myös kokemusta, varmuutta, ja uskallusta sanoittaa omia kokemuksiaan, kun heitä aidosti kuunneltiin ja arvostettiin. Yhden raatilaisen sanat ovat jääneet lähtemättömästi mieleeni:

”Ensimmäistä kertaa elämässäni tunnen itseni tasavertaiseksi jossain ryhmässä”.

kokemusraadin kiitosretki 2 082017

Raatilaisten tapaamisia oli yhteensä viisi, ja kehitystyö heidän kanssaan eteni määrätietoisesti kuin resiina, jota liikkeelle päästyään on enää vaikea pysäyttää.

Viimeisen raatitapaamisen jälkeen järjestimme raatilaisille kiitosretken. Ohjelmassa oli ruokailua ja keilailua viihdekeskus Flamingossa. Yksi raatilainen kiteytti hienosti tapaamiset: ”Tuntui joka kerta, että on kaivattu ja haluttu vieras, tuntui hyvältä olla yhdessä luomassa jotakin uutta”.

Raatilaisten kanssa koettu yhteinen matka tuntui huikealta. Olimme saaneet heiltä repullisen hyvää materiaalia esiteteksteihin, vinkkejä, mistä saisimme rekrytoitua asiakkaita ryhmiin sekä mitä erityisesti pitäisi ottaa huomioon uusia ryhmiä suunnitellessa. Olimme myös onnistuneet siinä, että raatilaiset kokivat olleensa korvaamattomia ja tärkeitä vieraita ja tunteneet samanarvoisuutta ja tasavertaisuutta muiden kanssa.

Oli ilo antaa lopuksi raatilaisille todistus ansiokkaasta yhteisöllisestä ideoinnista ja sitoutumisesta projektin kehittämistyöhön sekä tehdä heidän kanssaan yhteisen kiitosretken keilaamaan.

Kaunis kiitos raatilaisille läsnäolosta ja välittömyydestä, suoruudesta ja aitoudesta.

Tarja Heinonen on Tapatuunaus-hankkeen suunnittelija ja koordinoi kokemusraadin toimintaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s