Tapatuunaus-hanke etsii uusia keinoja päihdehaittojen ennaltaehkäisyyn

Petri Hälikkä

Tämän vuoden keväällä sain tiedon alkavasta hankkeesta ja myös mahdollisuuden tutustua siihen lähemmin. Tuon tutustumisen seurauksena kirjoittelen nyt tässä ”tarinaa” hankkeestamme kiinnostuneiden luettavaksi.

”Kohtuukäyttö”, ”normaalikäyttö” ja muut samankaltaiset termit aiheuttavat joskus kiivastakin keskustelua päihdeasioista kiinnostuneissa piireissä. Jo tämän hankkeen alkuvaiheessa teimme selväksi, että emme ole kehittämässä uutta hoitomallia, jossa kuvittelisimme tekevämme päihderiippuvuuteen sairastuneista kohtuukäyttäjiä. Pyrimme tavoittamaan henkilöitä, joiden elämäntilanteissa tapahtuneiden muutosten seurauksena heidän arkirutiininsa ovat muuttuneet ja aiheuttaneet heille huolen tavasta ”ottaa pari”.

Tiedostamme kohderyhmämme tavoittamisen haastavuuden, mutta myös sen, että se on tilastollisesti melko laaja, 400 000-600 000 suomalaista (THL, Tutkimuksesta tiiviisti: 2016_003). Haemme 30 asiasta kiinnostunutta osallistumaan lokakuussa alkaviin pilottiryhmiin, prosentuaalisesti pieni määrä, mutta mistä heidät tavoittaa..?

Selaillessani ko. tilastoja heräsi ihmetykseni sen suhteen, miten vähän julkisuudessa on ollut esillä ennaltaehkäiseviä keinoja, joilla pyrittäisiin estämään riskikäyttäjien joutumista alkoholiriippuvuuden kouriin. Alkoholisairaudella on ICD-luokitus, se on siis sairaus, riippumatta siitä mitä mieltä asiasta ollaan. Julkisuudessa käsitellään laajasti mm. rokotusohjelmia ja muita somaattisten sairauksien ennaltaehkäisyn keinoja. Jos ajatellaan alkoholisairauksien ja jo riskikäytönkin yhteiskunnalle aiheuttamia kustannuksia, luulisi asian kiinnostavan.

Tapatuunaus-hankkeessa haemme kokemustietoa sellaisilta kansalaisilta, jotka ovat hakemassa/hakeneet keinoja tavaksi muodostuneen alkoholinkäytön hillitsemiseksi. Toiveeni on, että ryhmä saa sisältään jaettavaksi kokemuksia jotka ovat jotakuta auttaneet ja näin kokemustiedon ydin, toisen kokemuksen hyödyntäminen toteutuisi.

Olen aika huono lukemaan pitkiä kertomuksia selaillessani nettisivuja, ehkä sinäkin olet, joten lopetan tällä kertaa tähän. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä, tai jos ajattelet, että joku lähipiirissäsi voisi olla kiinnostunut osallistumaan, kerrothan hänelle!

Olen Petri (Pete) Hälikkä ja toimin tapatuunaus-hankkeessa kehittäjä-kokemusasiantuntijana. On mukava päästä kertomaan ”Tapatuunaus”-tarina. Tosin kokemusasiantuntijana kertomani eivät ole pelkkiä tarinoita, ei tämäkään.

Pete

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s